Födoämnen Grupp B

I varje kostplan ingår sexton grupper av födoämnen. I var och en av grupperna är födoämnena indelade i tre kategorier med beteckningarna: Välgörande, Neutrala och Undvik. Kategorierna ska tolkas på följande sätt:
VÄLGÖRANDE - födoämnen fungerar som LÄKEMEDEL
NEUTRALA - födoämnen fungerar just som FÖDOÄMNEN
UNDVIK - födoämnen som fungerar som GIFT

KÖTT OCH FÅGEL
VÄLGÖRANDE:
Får, Get, Hare, Kanin, Lamm, Vilt (hjort, rådjur, älg)
NEUTRALA:
Buffel, fasan, Kalkon, Kalvkött, Kalvlever, Nötfärs, Nötkött, Struts
UNDVIK:
Anka, And, Bacon, Bräss - kalv, Griskött Gås, Hjärta - nöt, Hästkött, Höns, Kyckling, Rapphöns, Ripa, Skinka, Vaktel.
 
FISK OCH SKALDJUR
VÄLGÖRANDE:
Gädda, Havsruda, Hälleflundra, Kaviar, Kolja, Kummel, Lax, Makrill, Marulk, Rödspätta, Sardin, Sjötunga, Skrubba(Skädda), Stör, Torsk.
NEUTRALA:
Abborre, Bläckfisk (10 armad), Haj, Havsgös, Havskatt, Kamm – pilgrimmsmussla, Karp, Kungsfisk(Uer), Multe, Nors, Red snapper, Rödtunga, Sik, Färsk sill, Inlagd sill, Stenbit, Svärdfisk, Tonfisk, Vitling.
UNDVIK:
Anjovis, Bläckfisk (8-armad), Bäckröding, Grodlår, Havsabborre, Havsöring, Hummer, Krabba, Kräftor, Rökt lax, Lyrtorsk, Saltvatten musslor, Ostron, Regnbågslax, Räkor, Sniglar,  Ål, Öring.
 
MJÖLKPRODUKTER OCH ÄGG
VÄLGÖRANDE:
Fetaost, Getmjölk, Getost, Helmjölk, Kefir, Keso, Lättmjölk, Mozzarella, Ricotta, Yoghurt.
NEUTRALA:
Brie, Camembert, Cheddar, Créme fraiche(lätt), Edamerost, Emmenthaler, Gouda, Gruyère, Jarlsberg, Kasein, Kärnmjölk, Messmör- ost, Neufchatel, Parmesan, Schweizerost, Smör, Sorbet, Vassla, Ägg. 
UNDVIK:
Glass, Grönmögelost, Philadelphiaost, Roquefortost, Sojamjölk, Sojaost, Vaktelägg.
 
OLJA OCH MATFETT
VÄLGÖRANDE:
Olivolja
NEUTRALA:
Linfröolja, Mandelolja, Torskleverolja, Valnötsolja.
UNDVIK:
Bomullsfröolja, Jordnötsolja, Kokosnötolja, Majsolja, Rapsolja, Ricinolja, Sesamolja Sojaolja, Solrosolja, Tistel(frö)olja,
 
NÖTTER OCH FRÖN
VÄLGÖRANDE:
Valnöt – svart.
NEUTRALA:
Hickorynötter, Kastanjer, Litchinötter, Macadamianötter, Mandel, Mandelpasta, Paranötter, Pecannötter, Valnötter – Eng.
UNDVIK:
Cashewnötter, Hasselnötter, Jordnötter, Jordnötssmör, Pinjenötter Pistagemandlar, Pumpakärnor, Sesamfrön, Sesamsmör (tahini), Solrosfrön, Solrosmargarin, Vallmofrö,
 
BÖNOR OCH BALJVÄXTER
VÄLGÖRANDE:
Kidneybönor, Limabönor, Navybönor.
NEUTRALA:
Bondbönor, Brytbönor, Cannelinibönor, Favabönor, Gröna ärtor, Kopparbönor, Röda Bönor, Skärbönor, Sockerärtor, Sojabönor, Spritärtor, Tamarindbönor, Vita bönor.
UNDVIK:
Adukibönor, Adzukibönor, Blackeyebönor, Kikärtor, Gröna Linser, Röda Linser, Mungbönor, Pintobönor, Svarta Bönor, Tofu (soja)
 
CEREALIER
VÄLGÖRANDE:
Havregryn, Havrekli, Hirsfrö – puffat och rostat, Riskli, Rostade rispuffar.
NEUTRALA:
Granola műsli, Korn, Speltvetemjöl.
UNDVIK:
Amaranthmjöl, Bovete, Cornflakes, , Kamutvete, Pop Corn, Vetegroddar, Vetekli.
 
BRÖD
VÄLGÖRANDE:
Essenerbröd, Ezekielbröd, Finn crisp, Havreklibröd, Hirsbröd, Riskakakor, Wasaknäcke.
NEUTRALA:
Glutenfritt bröd, Ideal flatbröd, Pumpernickel, Sojamjölsbröd, Speltvetebröd, Vetegroddsbröd.
UNDVIK:
Durumvetebröd, Fullkornsvetebröd, Majsbröd, Rågbröd 100%, Rågknäcke, Rågskorpor, Vetebagel, Veteklibröd.

SPANNMÅL OCH PASTA
VÄLGÖRANDE:
Havremjöl, Rismjöl.
NEUTRALA:
Kornmjöl, Quinoa, Ris – Basmati, Ris – Jasmine, Råris, Semolinapasta, Speltvetemjöl, Spenatpasta Vetegroddsmjöl, Vetemjöl.
UNDVIK:
Bovete – Kasha, Bovetenudlar, Bulgurvete, Couscous, Durumvete, Fullkornsvetemjöl, Glutenhaltigt mjöl, Grahamsmjöl, Jordärtskockspasta, Maizena/majsmjöl, Rågmjöl, Tapioca, Vildris.

GRÖNSAKER
VÄLGÖRANDE:
Aubergine, Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Grönkål, Ingefära, Jalapeno, Jamsrot, Kinakål, Kruskål, Morötter, Palsternacka, Paprika – grön gul och röd, Persilja, Rödbetor, Rödbetsblad, Rödkål, Shiitakesvamp, Sötpotatis, Vitkål. 
NEUTRALA:
Alfalfagroddar, Alger, Bambuskott, Champinjoner, Dill, Endive, Frisésallad, Fänkål, Gurka, Huvudsallad, Isbergssallad, Koriander, Kålrabbi, Kålrot, Käll - vattenkrasse, Körvel, Lök – gul, röd, spansk, Mangold, Maskros, Okra, Ostronskivling, Pepparrot, Potatis, Purjolök, Romainesallad, Rosensallad, Rovor, Ruccolasallad, Salladslök, Schalottenlök, Selleri, Sparris, Spenat, Spiskummin, Squash – alla sorter, Svamp – portabello, Vattenkastanj, Vitlök, Zucchini.
UNDVIK:
Avocado, Jordärtskocka, Kronärtskocka, Majs, Munggroddar, Oliv, grekisk/spansk, Oliv – grön, Oliv – svart, Pumpa, Rädisgroddar, Rädisor, Tomater
 
FRUKT
VÄLGÖRANDE:
Ananas, Bananer, Druvor, Melon – vatten, Papaya, Plommon, Tranbär.
NEUTRALA:
Apelsiner, Aprikoser, Björnbär, Blåbär, Boysenbär, Citroner, Clementiner Dadlar, Fikon, Fläderbär, Grapefrukt, Guava, Hallon, Jordgubbar, Katrinplommon, Kiwi, Krusbär, Kumquat, Körsbär, Lime, Loganbär, Mandariner, Mango, Melon – cantaloupe, Melon – honung, Melon - nät, Melon – spansk, Nektariner, Persikor, Pisangbananer, Päron, Russin, Sviskon, Tangeriner, Vinbär – röda och svarta, Äpple
UNDVIK:
Carambola, Kaktusfikon, Kokosnötter, Persimoner, Rabarber, Sharon, Granatäpple.
 
JUICE OCH SAFT
VÄLGÖRANDE:
Ananasjuice, Druvjuice, Papayajuice, Tranbärsjuice, Vitkålsjuice.
NEUTRALA:
Apelsinjuice, Aprikosjuice, Citronvatten, Grapefruktjuice, Guavajuice, Gurkjuice, Katrinplommonjuice, Körsbärsjuice – svart, Limejuice, Mangojuice, Morotsjuice, Nektarinjuice, Nonijuice, Päronjuice, Sellerijuice, Spenatjuice, Äppelcider, Äppelmust.
UNDVIK:
Aloejuice, Kokosmjölk, Tomatjuice.
 
KRYDDOR OCH SMAKTILLSATSER
VÄLGÖRANDE:
Cayennepeppar, Curry, Ingefära, Persilja.
NEUTRALA:
Agar-agar, Anis, Arrowrot, Basilika, Bergamotolja, Choklad, Dill, Dragon, Farinsocker, Gräslök, Grönmynta, Gurkmeja, Honung, Kapris, Kardemumma, Koriander, Kryddnejlikor, Kryddpeppar – Pimento, Kummin, Kyndel, Körvel, Lagerblad, Lönnsirap, Mejram, Melass, Muskot, Mynta, Oregano, Paprikapulver, Peppar - korn, Pepparmynta, Pepparrot, Rissirap, Rosmarin, Rödalg/dulse, Rödpeppar, Saffran, Salt, Salvia, Senapskorn, Socker, Tamari, Tamarind, Timjan, Tång/Alger, Vanilj, Vinsten – renad, Vintergröna/pyrola, Vinäger – alla sorter, Vitlök.
UNDVIK:
Gelatin, Kanel, Kornmalt, Majssirap, Majsstärkelse, Mandelextrakt, Miso, Sojasås, Svartpeppar – malen, Tapioka, Vitpeppar.
 
TILLBEHÖR, SMAKTILLSATSER
Tillbehör och smaktillsatser är nästan aldrig välgörande men är i bästa fall neutrala. Grupp B tål visserligen nästan alla förekommande tillbehör/smaktillsatser utom ketchup, men bör förstås begränsa sitt intag av födoämnen som inte ger någon fördel.
NEUTRALA:
Gelé (tillåten frukt), Majonäs, Pickles – alla sorter, Relish (pickles innehållande majonäs), Senap, Salladsdressing – låg fetthalt, tillåtna ingredienser, Sylt – marmelad (tillåten frukt), Worcestershiresås.
UNDVIK:
Dextrose, Ketchup, Maltodextrin, Sötningsmedel, Sucanat.
 
ÖRTER OCH ÖRTTEER
VÄLGÖRANDE:
Ginseng, Hallonblad, Ingefära, Lakritsrot, Nypon, Pepparmynta, Persilja, Salvia, 
NEUTRALA:
Alfalfa, Cayenne, Dong quai, Fläderbär, Grönmynta, Grönt te, Hagtorn, Johannesört, Jordgubbsblad, Kamomill, Kardborre, Kattmynta, Kransborre, Krusskräppa, Maskros, Mullbär, Röd solhatt,/Echinacea, Rödalmsbark, Rölleka, Sarsaparill, Timjan, Valeriana(Vänderot), Verbena, Vit björk, Vit ekbark, Våtarv.
UNDVIK:
Aloe, Bockhornsklöver, Frossört, Gentiana, Humle, Hästhov, Kanadensisk gulrot, Kungsljus, Lind, Lomme, Majssilke, Rabarber, Rödklöver, Senna.
 
DRYCKER
VÄLGÖRANDE:
Grönt te
NEUTRALA:
Kaffe – även koffeinfritt, Te – koffeinfritt, Te – vanligt, Vatten med citron, Vin – rött, Vin – vitt, öl.
UNDVIK:
Clubsoda, Ramlösa, Coca-Cola, Destillerade drycker, Läskedrycker – även light, Vichyvatten.